ISO 22000 DANIŞMANLIK VE BELGELENDİRME SÜRECİ

 

2005 Eylül ayında ISO (Uluslararası Standartlar Organizasyonu) tarafından yayınlanan ISO 22000,uzmanlar tarafından geliştirilmiş olan akredite bir standarttır. Taksim Danışmanlık ISO 22000 Gıda güvenliği Yönetim Sistemi konusunda danışmanlık ve belgelendirme süreçlerinde de hizmet vermektedir. Bilindiği gibi ISO 22000 1 Eylül 2005 te yayınlanan ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi; dünya çapında güvenli gıda üretim zinciri oluşturmak amacıyla oluşturulmuş uluslararası bir standarttır. Aşan Danışmanlık olarak bu süreçte müşterilerimize her türlü danışmanlık desteğini sağlanmaktadır. Müşterilerimize sunduğumuz danışmanlık ve belgelendirme hizmetleri aşağıdaki süreçleri kapsamaktadır:

1- Ticari Evraklar:

 

  • Vergi Levhası
    • İmza Sirküsü
    • Ticaret Sicil Gazetesi
    • Ticaret Odasından Faaliyet Belgesi
    • SSK Bildirgesi
    • İş Bitirme ( Fatura Fotokopisi)

 

Yukarıda evrakların temini ile birlikte ISO 22000 GGYS Başvurusu gerçekleştirilir.

 

2- Kapsam:

 

Başvuru için gerekli olan evraklar tamamlandıktan sonra, ISO 22000 Gıda Güvenliği Belgeniz üzerinde bulunacak “kapsam” bölümü müşterimiz ve çözüm ortağı danışmanlarımız  ile birlikte belirlenir. Belgenin belirlenen kapsam dahilinde geçerli olacağı unutulmamalıdır.  Bu nedenle kapsam belirleme önemli bir aşamadır

 

3- Danışmanlık Süreci:

 

Başlangıçta danışmanlar tarafından öncelikli olarak sistem tetkiki geçekleştirilir. Mevcut durumda firmanın şartlara (yasal şart, standart ve mevzuatlar) uygunluğu tespit edilir. İncelemeler sonunda bir ön koşul programı oluşturulur. ( Üretim yeri yeterliliği, hijyen, alt yapı, hammadde özellikleri, personel çalışma ortamı…) Ön koşul programları genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Gıda işleme yerlerinin tasarımı ve yapım malzemesiyle ilgili gereksinimler ( Fiziki özellikleri, tasarım, ham madde ,donanım, çalışma ortamı, vb. özelliklerin standartlara uygunlukları )
  2. Taşıma/ paketleme ve depolama ( Taşıma kriterleri, sıcaklık kontrolü, muhafaza teknikleri, saklama koşulları, vb. durumların uygunluğu)
  3. Ekipman ve makina ile ilgili gereksinimler ( tasarımın prosese uygun olması , gıda ile temas eden yerlerin dezenfeksiyona uygunluğu, alet ve teçhizatların kalibrasyonu, vb. )
  4. Personelle ilgili gereksinimler ( eğitimler, kişisel temizlikler, dezenfektan kullanımı, portör muayeneleri, sağlık muayeneleri, vb. )
  5. Sanitasyon ve haşere kontrolüyle ilgili gereksinimler ( dezenfeksiyon prosedürü, sanitasyon faaliyeti ile ilgili kayıtlar, kullanılan ilaçların talimatlara uygunluğu, vb. )
  6. Müşteri şikayetlerinin değerlendirilmesi ve ‘Ürün Geri Çekme’ ile ilgili gereksinimler ( şikayet ile ilgili kayıtlar,

Geri çağırma/çekme prosedürü, ürünle ilgili kayıtları standarda uygunluğu )

  1. Taşıma ve depolama ile ilgili gereksinimler

 

 

 

4-Belgelendirme:

 

Danışmanlık süreci sonunda belgelendirme aşamasına geçilir. Kurulan sistem TÜRKAK tarafından tanınmış baş tetkikçiler tarafından denetlenir. ISO 22000 standart şartlarının sağlanıp sağlanmadığı yapılan denetimler sonucunda açığa çıkar belgesi ulaştırılır.