HACCP ORGANİZASYONU, EĞİTİM  VE BİLGİ AKIŞI

HACCP Gıda üzerine olan işletmelerde, hijyen şartları, sağlık için uygunluğu,  üretim ve tüketim arasındaki güvenilirliği sağlamak adına verilen ürün güvenilirliğidir.

Proje ekibinin dışında HACCP sistemi tam olarak kurulduktan sonra bu sistemi birinci derecede kimlerin uygulayacağı ve doğrulayacağı tanımlanmalı ve HACCP’in organizasyonu oluşturulmalıdır. Sistemin etkinliğinin takip edilmesi ve sürekliliğin sağlanması amacıyla bir HACCP Koordinatörü atanmalıdır.

HACCP proje ekibine temin edilmesi gereken kaynaklardan birinin HACCP’in gerektirdiği eğitimler olduğundan bahsetmiştik. Sadece HACCP proje ekibine değil, HACCP’i uygulayacak çalışanlara ve daha sonra bilgilendirmek amacıyla diğer  çalışanlara da HACCP’in gerektirdiği eğitimler verilmelidir. HACCP sistemi için gerekli eğitimlerin,

  1. Planlanması,
  2. Gerçekleştirilmesi
  3. Sorumluları,
  4. Eğitim ve eğiticilerin performansının ölçülmesi;
  5. Eğitim sonuçlarının kayıtlanması hususlarının etkin olarak gerçekleştirilmesi için yöntem oluşturulmalıdır. Firma bünyesinde bir ISO 9001/9002 sistemi varsa bu sistem bünyesinde zaten var olan Eğitim Prosedürü HACCP’i de kapsayacak şekilde revize edilmelidir.

Ayrıca sistemin sürekliliğinin sağlanması bilgi akışının sağlıklı olmasına da bağlıdır. Bilgi akışının etkin olarak sağlanabilmesi yolu yazılı iletişimdir. Bu amaçla HACCP sistemi kapsamındaki dokümanların

  1. hazırlanması,
  2. onaylanması,
  3. yayınlanması,
  4. revize edilmesi,
  5. saklanması,
  6. yürürlükten kaldırılması ve
  7. imha edilmesi için yöntemlerin oluşturulması sistemin devamlılığını güvence altına alacaktır. ISO 9001/9002 standardının Doküman ve Veri Kontrolü  maddesi de bu konuda bir yöntem sağlamaktadır.

Ayrıca, bu gruba bir oda, bilgisayar, yazıcı ve sekreter tahsis edilmeli ve grubun parasal harcamalarını yapabilmesi için  tahsis edilecek kaynaklar bütçeye alınmalıdır.