FİDANLIK, FİDELİK, SÜS BİTKİLERİ VE ÇİÇEK SOĞANI ÜRETİLEN YERLERİN RUHSATLANDIRILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

 

Yetki Kanunu: 6968-441

Yayımlandığı R.Gazete: 12.04.2007-26491

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik, karantinaya tabi zararlı organizmalar yönünden temiz tohum, fide, fidan, çelik, aşı kalemi, aşı gözü, yumru, kök, soğan, yaprak, doku ve her türlü üretim materyallerinin ticari amaçla yetiştirildiği yerlerin ruhsatlandırılması ve yetiştirilen ürünlerin kontrolü ile yurt içinde dağıtım esaslarının belirlenmesi amacıyla hazırlanmıştır.

(2) Bu Yönetmelik, fidan, fide, çelik, aşı kalemi, aşı gözü, yumru, kök, soğan, yaprak, doku ve her türlü üretim materyallerinin ticari amaçla yetiştirildiği yerlerin ruhsatlandırılmasını, kontrolünü ve yurt içinde dağıtım esaslarını kapsar.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 15/5/1957 tarihli ve 6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanununun 16, 18 ve 19 uncu; 7/8/1991 tarihli ve 441 sayılı Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi birinci fıkrasının (k) bendi ile 6/8/1964 tarihli ve 6/3346 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Zırai Karantina Tüzüğünün 39, 44, 47, 48, 49, 50, 51 ve 52 nci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

  1. a) Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,
  2. b) Bitki: Her türlü bitkilerle bunların ürünleri, tohum, fide, fidan, çelik, aşı kalemi, yumru, kök, soğan, meyve, çiçek, yaprak, doku ve her türlü üretim materyallerini,
  3. c) Bitki muayene raporu: Zırai Karantina Tüzüğündeki 10 sayılı örneğe göre düzenlenmiş, üretim yerinin belirli dönemlerdeki muayenesi sonucu düzenlenen raporu,

ç) Bitki yetiştirme ruhsatı: Zırai Karantina Tüzüğündeki 9 sayılı örneğe göre düzenlenmiş, şartları uygun olan araziler için verilmiş belgeyi,

  1. d) Enstitü: Zirai mücadele araştırma enstitülerini ve zirai mücadele ve zirai karantina işleri ile görevlendirilen araştırma enstitülerini,
  2. e) Genel Müdürlük: Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünü,
  3. f) Karantinaya tabi zararlı organizma: Bir alanda varlığı bilinmeyen veya varlığı bilinen fakat yaygın bir dağılımı olmayan ve resmi olarak kontrol altında bulunan, Bakanlık tarafından liste olarak yayımlanan, potansiyel ekonomik öneme sahip zararlıları,
  4. g) Müdürlük: Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerini,

ğ) Ticari fidelik/fidanlık: Kendi ihtiyacından fazla üretip satan, dağıtan, ticari gelir sağlayan üreticilerin fideliğini ve/veya fidanlığını,

  1. h) Üretim yeri kayıt defteri: İlk sayfası müdürlüklerce üretici bilgilerinin doldurularak onaylandığı defteri,

ı) Üretim materyalleri: Fidan, fide, çelik, aşı kalemi, çöğür, çiçek soğanı, süs bitkileri ve benzeri gibi bitkilerin üretimden kullanılan her türlü materyalleri,

  1. i) Zararlı organizma: Bitkilerde ve bitkisel ürünlerde zarar yapan bütün biyolojik dönemlerdeki tüm hayvanları, bitkiler âlemine bağlı canlı organizmalar ile fungus, bakteri, virüs, nematod, fitoplazma ve diğer patojenleri,
  2. j) Zirai Karantina Taşıma ve Satış Sertifikası: Zırai Karantina Tüzüğündeki 11 sayılı örneğe göre düzenlenmiş, üretim materyallerinin satışa sunulmadan önce zararlı organizmalardan ari olanlarına düzenlenen belgeyi,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM
Ruhsatlandırma, Muayene, Ruhsat Süreleri, Kapasite Değişikliği ve İptaller

Üretim materyalleri yetiştirme yerlerinin ruhsatlandırılması

MADDE 4 – (1) Bitki Yetiştirme Ruhsatı almak isteyen fidan, fide, süs bitkisi, çöğür ve çiçek soğanı yetiştiricileri; dilekçe, bu Yönetmeliğin Ek-1’inde yer alan ve bir üretim mevsimi için geçerli olan taahhütname ve üretim yapacağı arazinin tapusunun veya kira sözleşmesinin fotokopisi ile müdürlüklere başvuruda bulunurlar. Ruhsatlandırmaya esas gerekli kontroller, illerde il müdürlüğü bitki koruma şube müdürlükleri ile ilçelerde bitki koruma hizmetlerinde çalışan teknik elemanlar tarafından yapılır ve arazinin genel krokisi çizilir. Üretim yerlerinin toprak yapısı ve taban suyu durumu yönüyle üretime uygun olup olmadığı müdürlük teknik elemanlarınca incelenerek, inceleme sonucu hazırlanacak raporun olumlu olması ve aşağıdaki şartları taşıması gerekir.

  1. a) En az beş yıl öncesine kadar bu arazide yetiştirilen bitkiler ve bu bitkilerde görülen iç karantinaya tabi zararlı organizmalar belirlenir ve bu organizmalara karşı hangi mücadelenin yapılmış olduğu kaydedilir.
  2. b) Bu üretim yeri çevresindeki bitkiler de iç karantina listesindeki zararlı organizmalar yönüyle incelenir. Bulaşıklık görüldüğü takdirde bulaşıklığın giderilmesi için gerekli tedbirler alınır veya aldırılır.
  3. c) İç karantina listesinde bulunan nematodların olup olmadığını belirlemek için bu Yönetmeliğin Ek-2’sinde yer alan talimata uygun olarak üretim yerinden toprak ve/veya üretim harcı örneği alınır ve bu Yönetmeliğin Ek-3’ünde yer alan örneğe uygun olarak etiketlenir.

ç) Alınan örnekler enstitüye gönderilir.

  1. d) İç karantinaya tabi nematodlarla bulaşık bulunan arazide veya üretim harcında, fidan, fide, süs bitkisi, çöğür ve çiçek soğanı üretimi yapılamaz.
  2. e) Yeni kurulacak asma fidanlıklarında Agrobacterium vitis (Bağ kök uru) riskine karşı en az beş yıl süreyle bağcılık yapılmamış olması gerekir.

Tüplü üretim materyallerinin yetiştirme yerlerinin ruhsatlandırılması

MADDE 5 – (1) Tüplü fidan, fide ve süs bitkileri üretiminin ruhsatlandırılabilmesi için uyulması gereken koşullar aşağıda belirtilmiştir:

  1. a) Üretim yerinde tüpler ve toprak arasında izolasyon sağlanır,
  2. b) Yüzey akışının üretim alanına geçişini önleyici tedbirler alınır,
  3. c) Tohumun çimlendirilmesi, çeliklerin köklendirilmesi ve üretimde kullanılan toprak, gübre, kum, torf, perlit ve benzeri harçlar toprak kökenli zararlı organizmalardan arındırılması amacıyla Bakanlıkça uygun görülen metotlardan birisiyle temizliğe tabi tutulur ve/veya temiz olduğu belgelenir,

ç) Sebze fideliklerinde üretim izinli, tescilli veya ticari sebze kaydında olan tohumlar kullanılır, zararlı organizmalardan temiz olduğu belgelendirilir,

  1. d) Aynı serada yetiştirilen meyve fidanı, sebze ve süs bitkileri fideleri üretim alanları arasında zararlı organizmaların bulaşmasını önleyici tedbirler alınır.

Ruhsat süreleri

MADDE 6 – (1) Ruhsat süreleri aşağıda belirtilmiştir:

  1. a) Açıkta ve toprakta fidan üretim yerleri için verilen ruhsatlar bir üretim dönemi için geçerlidir. Yönetmeliğe uyulmaması ve üretim yerinin enfeksiyon kaynağı teşkil etmesi durumunda ruhsatlara süresinden önce son verilir. Enfeksiyon kaynağı olması sebebiyle ruhsatı iptal edilen yere beş yıl süreyle tekrar ruhsat verilmez.
  2. b) Tüplü fidan, fide, çöğür, süs bitkileri üretim yerleri için verilen ruhsatlar dört yıl, çiçek soğanı üretim yerleri için ise beş yıl geçerlidir. Ancak, fide, fidan ve süs bitkileri için her üretim döneminde kullanılan harcın ve üretim materyalinin temizliği belgelendirilir. Yönetmeliğe uyulmaması ve üretim yerinin enfeksiyon kaynağı teşkil etmesi durumunda ruhsatlara süresinden önce son verilir. Enfeksiyon kaynağı olması sebebiyle ruhsatı iptal edilen yere beş yıl süreyle tekrar ruhsat verilmez. Enfeksiyon kaynağının giderildiğinin belgelenmesi ve topraksız yetiştirme ortamlarında üretim materyalleri yetiştirilmesi durumunda bu süre dikkate alınmaz.

Muayene

MADDE 7 – (1) Üretim yerlerinin muayenesinde uyulması gereken esaslar aşağıda açıklanmıştır.

  1. a) Fidanlık, fidelik, süs bitkileri ve çiçek soğanı üretim alanları Müdürlük teknik elemanları tarafından kontrol ve muayene edilir.
  2. b) Fidanlık, süs bitkileri ve çiçek soğanı üretim alanları vejetasyon, kesim ve söküm döneminde en az birer defa, fidelikler ise, satıştan evvel en az bir defa muayene ve kontrol edilir. Muayeneler fidan, fide, süs bitkisi ve çiçek soğanı yığınları ile parsellerde bulunan üretim materyalinin tümünü temsil edecek şekilde, en az % 2’si karantinaya tabi zararlı organizmalar yönünden gözle incelenir. İnceleme sonucu gerekli görüldüğü hallerde örnek alınır ve teşhis edilmek üzere enstitüye gönderilir.
  3. c) Çiçek soğanı dikimi yapıldığı yıl, söküm ve ihracat söz konusu olmasa dahi vejetasyon ve söküm dönemi kontrolleri yapılır.

ç) Çiçek soğanı ve süs bitkileri vejetasyon ve söküm dönemi kontrollerine ilaveten, soğan ve çoğaltım materyal depolaması yapılan yerlerde de dikimden önce en az bir defa kontrol edilir.

  1. d) Söküm sonrasında muayeneyi takiben temiz olduğu tespit edilen çıplak köklü sevk edilecek fidanlar beş, on veya yirmi beşlik demetler halinde mühürlenerek veya etiketlenerek, ayrıca tüpte, saksıda ve benzeri yerlerde üretilerek demetlenmesi mümkün olmayanların ise, tek tek bu Yönetmeliğin Ek-4’ünde yer alan örneğe uygun olarak etiketlendikten sonra sevk ve satışına izin verilir. Sertifikalı üretilen fidanlar muayene edildikten sonra sertifika etiketinin bağlı olması sebebiyle tekrar etiket veya kurşun mühür bağlanmaz.
  2. e) Açık arazide yetiştirilen topraklı sevk edilecek fidanların söküm döneminde müdürlüklerde görevli teknik elemanlar tarafından nematolojik yönden makroskobik kontrol yapılır. Şüpheli görülen durumlarda toprak ve bitki örneği bu Yönetmeliğin Ek-2’sinde yer alan talimata uygun olarak alınır ve enstitüye gönderilir.
  3. f) Vejetasyon döneminde yapılan muayene ve kontrollerde tespit edilen, iç karantinaya tabi olup da mücadelesi mümkün olan zararlı organizmalarla, fidanlık, süs bitkileri ve çiçek soğanı üreticilerinin öncelikle mücadele yapmaları sağlanır. Gerekli mücadeleyi yapamayanların mevcut materyali, 6968 sayılı Kanunun 19 uncu maddesi ve üreticilerin taahhütnamedeki taahhüdüne istinaden üretim sezonunu beklemeden bedelsiz olarak imha edilir ve ruhsatı iptal edilir.
  4. g) Müdürlük yetkilisinin gerekli gördüğü fidanlık ve süs bitkileri üretim yerlerinde münavebe yaptırılır ve kontrol edilir.

ğ) Tüplü ve açık arazide yetiştirilen bağ fidanlarından söküm döneminde her bir anaç-çeşit kombinasyonundan ve parselden en az onar adet numune Agrobacterium vitis (Bağ kök uru hastalığı) yönünden analiz edilmek üzere alınarak enstitüye gönderilir.

  1. h) Vejetasyon devresi raporları son muayeneyi takiben, söküm devresi raporları ise sökümler tamamen bittikten sonra düzenlenir. Resmi fidanlık, özel fidanlık, ticari fide, çöğür, süs bitkileri ve çiçek soğanı üretim alanlarına ait raporların birer nüshası müdürlüklerde saklanır.

ı) İç karantinaya tabi zararlı organizmalarla bulaşık; resmi fidanlıklar, özel fidanlıklar, süs bitkileri ve çiçek soğanı üretim yerleri için düzenlenen bitki muayene raporlarına ve yıl içinde fidan üretimi yapılamayacak olan fidanlıkların adlarını bildirir listelere, ruhsat tarih ve sayıları yazılır.

  1. i) Ticari amaçlarla kullanılan fidanlık, fidelik, çöğür, süs bitkisi ve çiçek soğanı üretim yerlerinin her biri için, iç karantinaya tabi zararlı organizmalar görülmedikçe, ayrıca bitki muayene raporu düzenlenmesine gerek yoktur. Bu gibi hallerde mal sahiplerinin isimleri ve ruhsatnamenin tarih ve sayısı bir listeye yazılır ve bu liste, düzenlenen bitki muayene raporuna eklenir.
  2. j) İç karantinaya tabi zararlı organizmalar ile bulaşık fidanlık, fidelik, süs bitkileri, çiçek soğanı ve çöğür üretim yerleri için düzenlenen bitki muayene raporlarına imha edilen fidan, fide, çöğür ve çiçek soğanı imha tutanakları eklenir.
  3. k) Zeytin fidanlarında her üretim parseli için % 2’nin üzerinde Pseudomonas savastanoi pv. Savastanoi (Zeytin dal kanseri) ile bulaşıklık tespit edildiğinde fidanların satışına izin verilmez. Parseldeki tüm fidanlar imha edilir.
  4. l) Badem fidanlarında her üretim parseli için % 2’nin üzerinde Pseudomonas amygdali (Badem dal kanseri) ile bulaşıklık tespit edildiğinde fidanların satışına izin verilmez. Parseldeki tüm fidanlar imha edilir.
  5. m) Agrobacterium tumefaciens (Kök kanseri) ile bulaşık olduğu belirlenen bitkiler imha edilir, temiz çıkan bitkiler ise kök kanserine karşı koruyucu etkili ilaçlarla ilaçlanarak satışına izin verilir.
  6. n) İç Karantinaya tabi olmayan ve mücadelesi mümkün olan zararlı organizmalarla bulaşık olduğu belirlenen fidanlıklarda vejetasyon döneminde yapılan kontrollerde mücadele yaptırılır.
  7. o) Aleurothrixus flacoccus (Mask.) (Turunçgil pamuklu beyaz sineği) ve Pseudoccus viburni (Signoret) (Turunçgil unlu biti) ile bulaşık olan yerlerden diğer yerlere dağıtımı yapılacak fidanlara dağıtım öncesi yazlık yağ (beyaz yağ ) uygulaması yapılır.

Yer, kapasite değişikliği ve iptaller

MADDE 8 – (1) Yeri ve kapasitesi değişen üretim yerleri için uygulamalar aşağıda belirtildiği gibi yapılır:

  1. a) Yeri ve kapasitesi değiştirilen fidanlık, fidelik, çöğür, süs bitkileri ve çiçek soğanı üretilen yerler tekrar muayene edilerek ruhsata bağlanır.
  2. b) Yetiştiricisi değişen ruhsatlı fidanlık, fidelik, çöğür, süs bitkileri ve çiçek soğanı üretim yerlerinde yeni yetiştiricinin adına yeni bir taahhütname düzenlenir.
  3. c) Fidan, fide, çöğür, süs bitkileri ve çiçek soğanı üretiminden tamamen vazgeçenlerin ruhsatları iptal edilerek, yılsonunda ruhsat tarih ve sayıları ile iptal tarih ve nedenleri Genel Müdürlüğe bildirilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Üreticilerin Tutacağı Kayıtlar, Rapor Düzenlenmesi ve Üretim
Materyallerinin Nakil ve Satışında Yapılacak Kontroller

Üreticilerin tutacağı kayıtlar

MADDE 9 – (1) Bitki yetiştirme ruhsatı alan üreticiler üretim sezonu boyunca yaptığı her türlü faaliyetin kaydını tutmak zorundadır. Satın aldığı üretim materyali ile ilgili her türlü belge yapılan bakım ve mücadele işlemleri tarihleri, dozları gibi uygulamalar üreticilerce kaydedilir. Kayıt defteri müdürlükler tarafından temin edilerek ilk sayfası müdürlükçe üretici bilgileri doldurularak mühürlenir. Bu kayıtlar en az beş yıl süre ile saklanır ve müdürlük teknik elemanlarınca yılda bir kez incelenir.

Rapor düzenlenmesi

MADDE 10 – (1) Raporlar aşağıda belirtildiği gibi düzenlenir:

  1. a) Fidanlıktaki mevcut fidanların tamamı, dağıtım ve satışa tabi bitkilerin tür veya çeşit ve miktarı sütununa yazılır. Bu sütunda bitkilerin türleri veya çeşitleri ve miktarları ayrı ayrı belirtilir. Biliniyorsa çeşit de yazılır.
  2. b) Muayene maksadıyla sökülen bitkilerin cins (tür) ve miktarı sütununa, sökülen bitkilerin mevcut bitki miktarına göre yüzdesi yazılır.
  3. c) Dağıtım ve satışa uygun görülen bitkilerin cins ve miktarı sütununa; vegetasyon devresinde dağıtım veya satış yapılamayacağına göre herhangi bir rakam yazılmaz, ancak söküm devresinde takribi fidan sayısından ve çiçek soğanı miktarından zararlı organizma ihtiva edenler çıkarıldıktan sonra, geriye kalan sağlam dağıtıma tabi olanlar kaydedilir.

ç) Tespit edilen zararlı organizmalar sütununa, iç karantinaya tabi zararlı organizmaların adı yazılır. Eğer zararlı organizmalar tespit edilmemişse aynı sütuna “iç karantinaya tabi zararlı organizmalar görülmemiştir” ibaresi yazılır.

Üretim materyallerinin nakilleri ile ilgili kontroller

MADDE 11 – (1) Üretim materyallerinin nakil ve satışı ile ilgili kontroller aşağıda belirtilmiştir:

  1. a) İç Karantina listesinde yazılı zararlı organizmalarla bulaşık fide, fidan, çelik, çiçek soğanı, süs bitkisi, çöğür ve aşı kalemlerinin fenni temizliğe tabi tutulmadan ve Zirai Karantina Taşıma ve Satış Sertifikası almadan bir yerden diğer yerlere sevk edilmesi yasaktır.
  2. b) Üreticiler yurt içinde bir yerden diğer yerlere üretim materyallerini sevk etmek için üretim materyalinin bulunduğu yerdeki müdürlüğe müracaat ederek Zırai Karantina Tüzüğünde yer alan 11 sayılı örneğe göre hazırlanmış, Zirai Karantina Taşıma ve Satış Sertifikası almaları gerekir.
  3. c) Zirai Karantina Taşıma ve Satış Sertifikası, verildiği tarihten itibaren yedi gün geçerlidir. Fidanlar ve süs bitkilerinin tamamı satılmadığı takdirde, iklim ve çevre koşullarından etkilenip etkilenmediği de göz önünde bulundurularak satışın yapıldığı il ve ilçedeki müdürlükçe gerek görülürse süre uzatımı yapılır. Süre uzatımı yapılması uygun görülmeyen fidanlar ile süs bitkileri müdürlük elemanlarının düzenleyeceği raporla imha edilir.

ç) Müdürlükler, Zirai Karantina Taşıma ve Satış Sertifikasını düzenledikten sonra fidan satıcılarının gideceği iller arasında koordinasyon sağlar.

Üretim materyallerinin satışı ile ilgili kontroller

MADDE 12 – (1) İlgili müdürlükçe, pazar ve diğer satış yerlerinde satılan üretim materyallerinin Zirai Karantina Taşıma ve Satış Sertifikasının bulunup bulunmadığı ve ayrıca fidanların mühürlü veya etiketli olup olmadığı yönünden kontrolü yapılır. Kontrollerde fide, fidan, çiçek soğanı, süs bitkisi, çöğür, çelik ve aşı kaleminin beraberinde Zirai Karantina Taşıma ve Satış Sertifikası olsa dahi, iç karantinaya tabi zararlı organizmalar ile bulaşık olduğu tespit edilenlerden, fenni yollarla temizlenmesi mümkün olanların, masrafı mal sahibinden alınmak üzere, fenni temizliği yapılarak satışına izin verilir. Fenni yollarla temizlenmeleri mümkün olmayan ve tehlikeli durum arz eden hallerde ise, bu materyaller hiçbir surette menşeine iade edilmeyerek mahallinde bedelsiz imha edilir.

(2) Pazar ve diğer satış yerleri kontrollerinde Zirai Karantina Taşıma ve Satış Sertifikası olmayan ruhsat ve rapor almamış fidanlık ve fidelikten geldiği tespit edilen üretim materyallerini satanlar ile mal sahibi hakkında 6968 sayılı Kanunun 19 ve 53 üncü maddeleri uygulanır. Satış sertifikası olsa dahi, iç karantinaya tabi hastalık ve zararlı görüldüğünde hangi ilden gelmiş ise o ile yazılı olarak durum bildirilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler

Çeşitli hükümler

MADDE 13 – (1) Üretim materyallerinin kontrolleri esnasında aşağıdaki konulara da dikkat edilmelidir.

  1. a) İç karantinaya tabi zararlı organizmaların teşhis ve mücadele metotlarını zirai mücadele araştırma enstitüleri veya ilgili konu uzmanlarının bulunduğu Araştırma Enstitüleri yapar.
  2. b) Müdürlük teknik elemanları, illerindeki iç karantinaya tabi zararlı organizmaları ve bunlarla bulaşık alanları tespit eder ve bunların kontrol altında bulundurulmasına çalışır, yeni bulaşma alanlarını Bakanlığa bildirir. Bulaşık alanlarda üretim materyallerinin yetiştirilmesine izin verilmez.
  3. c) Müdürlükçe, Bakanlıkça yapılan düzenlemelerde yer almayan büyük zararlara sebebiyet verebilecek yeni bir zararlı organizmanın tespit edilmesi halinde; durumu Bakanlığa ve bağlı bulunduğu enstitüye haber vererek tavsiye edilen tedbirlerin uygulanmasını sağlar.

Cezai hükümler

MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı davrananlar hakkında 6968 sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanununun 19 uncu ve 53 üncü maddeleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.

 

Ek-1

TAAHHÜTNAME
BİTKİ YETİŞTİRİCİLERİNİN UYMAYA MECBUR OLDUĞU HUSUSLAR

1) Bitki Yetiştirme Ruhsatı aldığım/devraldığım tarihten başlayarak bir yıl içerisinde bitki yetiştiremediğim takdirde ruhsatımın iptal edilmesini,

2) Bitki yetiştirmekten vazgeçtiğim veya yerimi değiştirdiğim takdirde, ilgili Tarım İl Müdürlüğüne bilgi vereceğimi,

3) Sağlıklı bitki yetiştirmek için her türlü teknik tedbirleri alacağımı,

4) Üretim yerinde tespit edilen zararlı organizmalara karşı Tarım İl Müdürlüğünce verilen yöntemlere göre mücadelesini yapacağımı, buna rağmen söküm sırasında zararlı organizmalarla bulaşık çıkan bitkileri, herhangi bir bedel talep etmeksizin imha edeceğimi,

5) Söküm döneminde Tarım İl Müdürlüğü teknik elemanlarınca iç karantina listesine dahil zararlı organizmalardan temiz olduğu saptanan fidan, süs bitkisi, fide ve çöğürleri verilen ölçüler dahilinde demetleyip kurşun mühürle mühürleteceğimi,

6) Zirai Karantina Taşıma ve Satış Sertifikası olmadan hiç bir yere fidan, ticari fide, çöğür, çiçek soğanı ve süs bitkisi satış ve nakli yaptırmayacağımı ve bizzat yapmayacağımı,

7) Yukarıda belirtilen hususları, Tarım İl Müdürlüğünün ikazına rağmen yapmadığım takdirde ruhsatımın iptal edileceğini ve fidan, ticari fide, çiçek soğanı, süs bitkisi ve çöğür üretimi yapmayacağımı,

8) 6968 sayılı Kanunun 18 inci Maddesine aykırı harekette bulunduğum takdirde hakkımda adı geçen Kanunun 53 üncü Maddesinin uygulanmasını,

9) Fideliklerde kullanılacak sebze tohumlarını üretim izinli, tescilli veya ticari sebze kaydında olan tohumlardan seçeceğimi ve tohumla taşınan zararlı organizmalardan ari olan tohum kullanacağımı,

10) Bakanlık tarafından fidanlık, tüplü fidan, ticari fidelik, süs bitkisi, çiçek soğanları ve çöğür hakkında belirtilecek bütün hususlara riayet etmeyi

kabul ve taahhüt ederim.

Adres: Tarih: Adı Soyadı: İmza

 

Ek- 2

FİDANLIK VE FİDELİK TESİS EDİLECEK ARAZİLERDEN NEMATOD TAHLİLİ İÇİN ÖRNEK ALMA

1 – Fidanlık veya fidelik tesis edilecek arazi boş ise, sadece toprak örneği alınır. Arazide sebze, meyve ağacı, çeşitli fidan ve fideler gibi herhangi bir kültür bitkisi veya yabancı ot mevcutsa, bunların kökleri çevresinden alınacak toprak örneğine, kültür bitkisinin veya yabancı otların köklerinden de bir miktar ilave edilir. Fidanlıklar arasında en az beş metre izolasyon mesafesi bulunur.

2 – Alınan toprak örneği, birim sahayı temsil edebilecek nitelikte olur. Genel olarak birim saha 0-10 dekar olarak kabul edilir. On dekara kadar olan arazi parçalarının altmış ayrı noktasından toprak sondası yardımı ile örnek alınır. Toprak örneği alınacak derinlik tek yıllık bitkilerde 10-30 cm, çok yıllık bitkilerde 40-60 cm olmalıdır. Altmış ayrı noktadan alınan toprak örnekleri paçal yapılarak 0.5-1 kg’ı ayrılır. Torba içine konulan toprak örneği bu Yönetmeliğin Ek-3’ünde yer alan örneğe uygun olarak etiketlenir ve mühürlenerek en kısa zamanda enstitüye ulaştırılır. Etiketler açık ve okunaklı bir şekilde kurşun kalemle veya suda ıslandığında mürekkebi dağılmayacak bir kalemle yazılarak torbanın içine ve dış kısmına olmak üzere ayrı ayrı bağlanır. Alınan toprak örnekleri doğrudan güneş ışığına, aşırı sıcak ve soğuğa maruz bırakılmadan, buz kutusu içinde saklanarak aynı gün ilgili enstitüye gönderilir. Toprak örneklerinin ilgili enstitüye aynı gün gönderilememesi durumunda + 4°C soğutucuda rutubetini kaybetmeyecek şekilde muhafaza edilerek en fazla 5 gün içinde ilgili enstitüye ulaştırılır.

3 – Çok kuru veya aşırı su ile doymuş topraktan örnek alınmaz. Örnek alınacak toprak tavında olmalıdır. Örnek alma sırasında toprak sıcaklığı 15°C’nin üzerinde olmalıdır. Bu nedenle özellikle açık alanlardan kış aylarında nematod tahlili için toprak örneği alınmaz. Toprak sıcaklığının yüksek olduğu temmuz ve ağustos gibi çok sıcak yaz ayları örnek almak için uygun değildir.

4 – Sökülen fidanlık veya fidelerin yerine en fazla dört yılda bir yenilerinin tesisi halinde ruhsatları yenilenir.

5 – Enstitüler ve onlara bağlı iller için, açık alanlardan alınacak toprak örneklerinin aşağıda belirtilen aylarda alınması uygundur. Toprak sıcaklığının 15°C’nin üzerinde ve hava sıcaklığının 30°C’nin altında olduğu dönemler, örtülü alanlardan toprak örneği almak için uygun olup bu durumda aşağıda belirtilen aylar dikkate alınmaz. Bu alanlardan alınan örneklerin etiketinde örtülü alanlara ait olduğu belirtilir.

6 – Tüplü fidan, fide ve süs bitkileri üretiminde kullanılan torf veya harç toprağından da örnek alınır. Bu amaçla her 25 m3 torf ve/veya harç toprağının 30 ayrı noktasından toprak sondası yardımı ile örnek alınır. Alınan örnekler paçal yapılarak 0.5-1 kg’ı ayrılır. Torba içine konulan torf ve harç örneği etiketlenir ve mühürlenerek en kısa zamanda enstitüye gönderilir. Etiketler açık ve okunaklı bir şekilde kurşun kalem veya suda ıslandığında mürekkebi dağılmayacak bir kalemle yazılarak torbanın içine ve dış kısmına olmak üzere ayrı ayrı bağlanır. Alınan torf ve harç örnekleri doğrudan güneş ışığına, aşırı sıcak ve soğuğa maruz bırakılmadan, buz kutusu içinde saklanarak aynı gün enstitüye gönderilir. Toprak örneklerinin enstitüye aynı gün gönderilememesi durumunda + 4°C soğutucuda rutubetini kaybetmeyecek şekilde muhafaza edilerek en fazla beş gün içinde enstitüye ulaştırılır.

7 – Toprak örneklerinin tahlili, ücret karşılığında yapıldığından, 28/12/2006 tarihli ve 26390 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Uygulama Yönetmeliği gereğince laboratuvar tetkiklerini yapan ilgili enstitü döner sermaye işletmesine yatırılır. Resmi fidanlıkların toprak tahlilleri de ücrete tabidir.

8 – Yeni fidanlık ve fidelik tesis edilecek araziden aşağıda belirtilen aylar içerisinde sadece bir kere toprak örneği alınır.

Toprak örneği aşağıda verilen bölgelere uygun aylarda alınmalıdır.

  Mart Nisan Mayıs Haziran Eylül Ekim Kasım
Marmara Bölgesi     X X X X  
Ege Bölgesi   X X X X X X
Akdeniz Bölgesi X X X X X X X
Güneydoğu Anadolu Bölgesi   X X X X X X
Doğu Anadolu Bölgesi     X X X X  
Karadeniz Bölgesi     X X X X  
İç Anadolu Bölgesi     X X X X  

 

  Ek-3

Toprak Örneğine Ait Etiket Örneği

İl/İlçe  
Köyü/Mevki  
Arazi sahibinin adı-soyadı  
Arazi büyüklüğü (da, m2)  
Arazinin ne amaçla kullanılacağı  
Arazide mevcut bitki çeşidi  
Bir önceki ürün  
Örneğin alındığı tarih  
Örneğin alındığı derinlik  
Örneği alanın adı-soyadı ve imzası  

 

Ek-4

Fidan/Fide Etiket Örneği

İl/İlçe  
Köyü/Mevki  
Üretici adı-soyadı  
Bitkinin adı-miktarı  
Ruhsat no ve tarihi  
Etiketi düzenleme tarihi  
Etiketi düzenleyenin adı-soyadı ve imzası